Det er ikke alle der er vokset op på landet med en motorsav i hånden. Her kan du læse mere om, hvad du skal tænke over, inden du selv går i gang med at fælde et træ.
Denne artikel er vejledende og tilsidesætter ikke gældende lovgivning eller producenters anbefalinger.
Sikkerhed og motorsav
Det allervigtigste før du går i gang med at bruge en motorsav er, at du har helt styr på sikkerheden. Sikkerhed i forhold til dig selv, andre personer og dyr samt bygninger, installationer med videre uanset dit behov for at fælde træet.
Du kan lære mere om brug og vedligeholdelse af motorsav på motorsavs kursus for private hos Lund's træpleje.
Med mindre du er 100% sikker på, at det går godt, og at du er kvalificeret til at vurdere risikoen, så skal du lade være med at fælde træet selv.
Når du køber dig en motorsav skal du også anskaffe:
Skærebukser
Skærestøvler
Hjelm med visir og høreværn
Handsker
Ud over at det er et krav fra Arbejdstilsynet (som også gælder for private), så er det primært for dig egen skyld. Saven skal kun lige snitte dit ben, og så kan benet være skåret halvt igennem, og det er ikke noget pænt sår det efterlader. Der er stor risiko for alvorlige og varige skader.
Hvis du for eksempel køber en kvalitetsmotorsav fra Stihl eller Husqvarna, så medfølger der en meget grundig instruktionsbog, der også indeholder principperne for træfældning. Gør dig selv en stor tjeneste, og læs manualen. Der er mange guldkorn og gode beskrivelser af risici for eksempel kast af saven (saven slå tilbage mod savføreren).
Hvor stort et træ kan du selv fælde
Er du i tvivl om du kan fælde et træ så højt, som det nu engang er, så lad være. Træer som du kan løfte ved egen hjælp udgør en markant mindre risiko end et 20 meter højt birketræ.
Når du selv fælder et træ, så skal det fældes ved roden, så ikke noget med selv at klatre op i træet og skære det ned.
Til at begynde med skal du ikke fælde noget der er større end juletræet. Og så kan du øve dig med motorsaven, når du saver brænde op. Med mere erfaring og uddannelse kan du også fælde større træer.
HUSK: Brug af stige sammen med motorsav er strengt forbudt.
Fæld altid med bagtå eller falsk bagtå, korrekt fældekam samt fældejern. Fæld også kun træer, der med sikkerhed ikke kan falde ned i noget, og er der tilskuere skal de minimum stå to trælængder væk, da grene kan blive slynget væk, når træet rammer jorden.
På skovskolen, der uddanner professionelle træfældere, går man først en uge og fælder træer i juletræsstørrelse og derefter en uge med lidt større træer (op til ca 25 cm i diameter), hvor man også lærer mere om risikovurdering.
Derefter arbejder man nogle måneder eller år, og så har man yderligere 10 dage i skoven om større og vanskelige træer. Og der er kun begyndelsen.
20 Spørgsmål til den nye træfælder. Test dig selv.
Jeg har lavet nogle spørgsmål, og hvis du kan svare på alle spørgsmålene, så er du godt på vej til at fælde dit første træ sikkert.
Hvad er et forhug?
Hvad er en fældekam og hvad bruges den til?
Hvordan saver du en fældekam?
Hvad er et fældesnit?
Hvad er en bagtå?
I hvilken rækkefølge skæres bagtå, forhug og fældesnit?
Hvad er et fældejern, og hvad er dets funktion?
Hvordan udføres sikkerhedskontrol af motorsav?
Er det en god ide at lave et skråt snit bagfra på stammen?
Hvad sker der, hvis fældekammen skæres over?
Hvordan styrer du, i hvilken retning træet falder?
Hvilke flugtveje skal du have, når du fælder et træ?
Nævn minimum 5 ting som kan gå galt ved træfældning?
Må du fælde et træ der har fuglerede med unger i?
Er der nogle træer som udgør en særlig risiko?
Dækker din forsikring, hvis noget går galt?
Hvad er rytter, drivled og skæretand?
Hvad bør du have i lommen på dine skærebukser?
Hvor stram skal kæde være på en motorsav?
Må du fælde træer for din nabo?
Hvis du vil have svarende på ovenstående spørgsmål, så kontakt Lund's træpleje.
Øv dig på mindre træer og team op med en kvalificeret ven
Der er ikke så stor forskel på selve fældeteknikkerne, men de skal tilpasses til det individuelle træ. Øv dig derfor på små træer og søg viden hos nogen, der allerede ved, hvordan man arbejder korrekt og sikkert.
Du må kun fælde dine egne træer
Med mindre du har motorsavsbevis omhandlende det træ du vil fælde, må du ikke fælde træer mod betaling. Det er i hvert tilfælde ret sandsynligt, at din forsikring ikke vil dække, hvis noget går galt.
Andres træer uden samtykke, træer i skove, ved veje og i det hele taget offentlige træer må du ikke fælde. Og erstatningerne kan være astronomiske, hvis du gør det alligevel. Derfor skal du kontakte den instans, der har ansvaret for det pågældende træ, hvis du mener at der bør fældes, for eksempel kommunen.
Fredede og bevaringsværdige træer
Mange steder findes der fredede eller bevaringsværdige træer. Det kan være træer der er omfattet af en lokalplan eller særlige servitutter. Ved store træer bør du altid undersøge grunding, om det kræver tilladelse af fælde eller beskære træet. Din kommune kan hjælpe dig med at finde oplysningerne.
Træer ved gravhøje og andre danefæ er næsten altid omfattet af fredninger og naturbeskyttelse. Træer i parker, ved kysten og selv i private haver kan også være omfattet af særlige servitutter og restriktioner.
Et fældning nødvendig eller kan træet beskæres så behovet opfyldes på anden måde?
Det er muligt at beskære træer og buske. Beskæring kan forlænge træets levetid frem for at fælde det. Beskæring af frugttræer er også en mulighed.
Det bedste tidspunkt at beskære de fleste løvtræer på er sensommeren juli, august og september. Dette gælder især for de såkaldte blødere (fx. birk, valnød, ahorn) Det er en skrøne at træer bedst beskæres om vinteren eller i det tidlige forår.
Formålet med beskæring er at fjerne grenen (eller grenene) fra træet så det udvikler sig på en bestemt måde, og det kan have forskelige formål. Ved beskæring former man træer så de giver plads for mere lys, større frugtudbytte eller for at frembringe et bestemt udtryk i træet.
Kontakt Lund's træpleje, hvis du har spørgsmål om træfældning og beskæring
Lund's træpleje giver professionel rådgivning og hjælper gerne med svar på dine spørgsmål om træfældning. Kontakt Lund's træpleje, hvis du vil vide mere.
Commentaires